Kohti vihreämpää työelämää

Näkemyksemme mukaan työelämän vihreän siirtymän takana vaikuttaa viisi trendiä:

  1. Vihreä valtavirtaistuu. Z-sukupolvi eli vuosina 1997–2012 syntynyt sukupolvi johtaa kehitystä, mutta muut sukupolvet seuraavat kehitystä.
  2. Hallitusten ja regulaattoreiden toimenpiteet hiilipäästöjen pienentämiseksi näkyvät valtioiden megaluokan ilmastopaketeissa. Rahamääräisesti suurimmat panostukset tulevat Kiinasta, EU:sta ja Yhdysvalloista.
  3. ESG aletaan ottaa tosissaan. Esimerkiksi EU:ssa tämä näkyy raportointivaatimusten lisääntymisenä.
  4. Vähäpäästöiset teknologiat marssivat nyt esiin uudella voimalla. Globaalit sijoitukset aurinkoenergiaan ovat äskettäin ylittäneet ensimmäistä kertaa sijoitukset öljyn tuotantoon.
  5. Vihreän siirtymän osaamista tarvitaan kaikkialla. Sini- ja valkokaulusosaamisen rinnalle on tullut viherkaulusosaaminen.

Vuonna 2023 globaalisti noin 70%:ssa yrityksiä tarjolla vihreitä työpaikkoja

Monet yritykset (29%) ovat vielä alkuvaiheessa vihreän siirtymän suhteen, mutta 21%:ssa yrityksiä rekrytoidaan jo aktiivisesti ja 20%:ssa on pitkälle vietyjä strategioita vihreiden työpaikkojen luomisessa ja osaamisen kehittämisessä. Aasia ja Tyynenmeren alueen maat, mukaan lukien Kiina (94%), Intia (84%) ja Hongkong (83%), ovat johtavassa asemassa.

Kun yrityksissä ei ole tarjolla vihreitä työpaikkoja, syynä on yleensä tiedon puute, haasteet vihreiden työpaikkojen määrittelyssä (33%) tai käsitys vihreiden työpaikkojen soveltumattomuudesta omalle toimialalle (30%). Eniten vihreää osaamista vaativia tehtäviä on globaalisti avoinna energia-alalla (81%) ja IT-alalla (77%).

Pätevien työntekijöiden löytäminen on globaalisti suurimpia haasteita vihreiden työpaikkojen rekrytoinnissa (44%) kaikilla toimialoilla.

Tutustu Suomen tuloksiin
Lataa globaali raportti: The Greening World of Work